SISU zonder filters

Ik ben Pomard

Paard en coach van nature met 21 jaar ervaring in de omgang met mensen. Springpaard van opleiding en dressuur partner van mijn mensenkudde.

Net als alle paarden streef ik naar harmonie, veiligheid, verbinding en leiderschap.

Ik houd er van mijn eigen plaats in te nemen tussen paarden en mensen, zonder zelf de leiding te nemen. Ik ben altijd dicht bij mezelf, en kan je ongefilterd, zacht en helder laten voelen wat dat voor jou kan betekenen.

Ik ben Michelle

Paardenmeisje sinds mijn vroegste herinnering, nieuwsgierig en gefascineerd door de natuur.

Diëtiste van opleiding, leidinggevende sinds 17 jaar en coach uit nieuwsgierigheid, geïnspireerd door de menselijke interactie op de werkvloer.

Ik houd er van mensen uit te dagen om verder te groeien en hen daarbij te begeleiden.  Ontdekkend via diverse opleidingen vond ik mijn eigen manier om leiding te geven en te krijgen. Samen met Pomard maakt het ons een perfecte tandem om anderen mee te nemen op hun eigen boeiende reis naar hun essentie, dichter bij henzelf.

Ons verhaal

Ik ben nieuwsgierig van aard, weet graag hoe de dingen werken, heb een liefde voor wetenschappen, natuur en dieren. En ik ben een paardenmeisje, vanaf het moment dat ze me op een paardenrug zetten als kleuter.

Ik ging diëtetiek studeren maar botste al snel op de beperkte kijk op hoe je mensen motiveert en begeleidt en hen uitdaagt om hun gewoontes te veranderen. Voor mijn thesis zocht ik een uitdaging en verdiepte me in een zeldzame aandoening waar voeding de levenskwaliteit en -duur van de patiënten kon verbeteren. Ik had het voorrecht daarna aan de slag te kunnen als diëtiste in het metabole team van een universitair ziekenhuis.

In de begeleiding van de patiënten vond ik aansluiting bij mijn waarom : mensen uitdagen en begeleiden om verder te groeien, hen de werktuigen aanreiken en leren gebruiken om zelf hun volgende stappen te nemen.

Ziekenhuizen zijn prachtige plekken maar hebben ook hun beperkingen. Mensen hebben er weinig tijd en het aantal patiënten dat je kan begeleiden kent zijn limieten. Ik ontdekte de bedrijfswereld rond mijn paramedische specialisatie en nam de sprong. Een mooie kans om in een bedrijf als marketing en sales verantwoordelijke voor metabole producten nieuwe ervaringen op te doen en mijn kennis met meer mensen te delen. Ook hier kon ik mensen de werktuigen geven en leren gebruiken om zelf de volgende stappen in hun groei te nemen.

Toen de volgende sprong, naar een jonge startup, nu 17 jaar geleden. Met gedreven internationale collega’s mocht ik aan de wieg staan van een bedrijf met een hart voor mensen, zowel degenen die er werken als degenen met zeldzame aandoeningen waarvoor ze werken. Nu leid ik een internationaal team van 20 mensen binnen dat speciale deel van een voedingsmultinational. Een bedrijf met een groot hart voor mensen, waar ik ook deel mag uitmaken van een groep die coachend leidinggeven mag aanleren aan anderen. Alweer vond ik een manier om aan mensen werktuigen door te geven.

Maar ik worstelde ook met de uitbreiding van onze organisatie en de uitdagingen die horen bij werken met een groeiend team. Ik ging op zoek naar kennis, naar persoonlijke groei en naar mijn eigen werktuigen. Over boeken lezen, opleidingen volgen en het geleerde proberen toepassen, verzamelde ik kennis maar bleef ik toch op mijn honger zitten. Iets voelde niet comfortabel, niet echt, niet dicht bij mezelf. Niet dicht bij jezelf blijven zuigt je leeg. Dan blijft je potentieel onbenut.

Uit ervaring weet ik dat veel mensen vooral hun ratio inzetten op de werkvloer, als leidinggevende maar ook als werknemer of ondernemer. Niet dicht bij henzelf, hun potentieel onbenut.

Pomard leerde ik 8 jaar geleden kennen, op stal, waar mijn dochter en ik op zoek waren naar een verzorgpaard. Pom, zoals wij hem noemen, leek eenzaam, was in zichzelf gekeerd en bleek ook nog een zeldzame darmaandoening te hebben. Toeval?

Het duurde een paar jaar voor wij elkaar helemaal vonden. Samen met 2 vriendinnen namen we hem onder onze hoede en sinds een tijdje mag ik hem mijn paard noemen. Aanvankelijk hielden we allebei afstand en moest ik mijn eigen kwetsbaarheid inzetten om dichter bij elkaar te komen. Ik leerde zoveel van hem, nu horen we bij elkaar.

En toen maakte ik kennis met horse assisted coaching, methode Horse Dream van de International Association for Horse Assisted Education. Horse assisted coaching bracht me waar ik moest zijn … bij mij eigen manier, bij mijn essentie. Bij een paard kan je je niet verstoppen, komt je ware ik vanzelf en zonder woorden bovendrijven. Je gaat uit je hoofd, recht naar je buik. Van probleemoplossend denken naar probleemoplossend doen. De verbinding met het paard maakt veel zichtbaar, voelbaar en bevattelijk. Het is veilig, puur en oordeelloos maar ook luchtig en speels! De inzichten zijn helder en nieuw gedrag kan meteen risicoloos getest worden.

Samen met Pomard help ik nu leidinggevenden en hun teams groeien, samen verbinden we hen met hun essentie, of met hun kern zo je wil.

Van daaruit leidinggeven en samenwerken is immens waarde- en impactvol.

Noem me alsjeblieft geen paardenfluisteraar, dat is me te zweverig.

Ik geef het liever een naam, SISU.

Een Fins woord dat uitdrukking geeft aan moed, veerkracht en volharding in uitdagende tijden.

Vanuit een eerlijke, integere en nederige benadering. 

Sterk en zacht. Zo is Pomard, zo ben ik.

Wees welkom.

Waar is SISU

Dicht bij Antwerpen en de Nederlandse grens in Wuustwezel, een Kempense gemeente, ligt Daleja Stables. Deze manege en pensionstal is de thuis van Pomard en onze rustige coaching plek.